Mindfulness – wat zich het beste laat vertalen als opmerkzaamheid – betekent aandacht hebben op een specifieke manier, namelijk in het hier en nu, zonder oordeel. Mindfulness is het met open aandacht, zonder oordeel, opmerken van hetgeen zich van moment tot moment voordoet.

Het is gebaseerd op Oosterse meditatietechnieken en kennis uit de Westerse psychologie en maakt gebruik van aandachtsoefeningen om de aandacht te trainen.
Onze aandacht heeft vaak de neiging om steeds weer af te dwalen, bijvoorbeeld naar piekergedachten over het verleden of over wat er kan of moet gebeuren in de toekomst.
Mindfulness kan ons leren om helder en objectief waar te nemen wat er nu is aan gedachten, lichamelijke gewaarwordingen of emoties, zonder daarover te hoeven oordelen, erover te fantaseren of te piekeren of je er door te laten meeslepen.
Ook wordt dan duidelijk dat je niet altijd op dezelfde, automatische manier hoeft te reageren: je gaat opmerken dat je kunt kiezen hoe je reageert op een situatie, een gevoel of een gedachte. Daardoor geeft mindfulness veel mensen ook een gevoel van keuzevrijheid, van ruimte.

Hoe?

In plaats van onze natuurlijke neiging tot het vermijden van negatieve en moeilijke ervaringen, maak je vanuit de mindfulness de tegenovergestelde beweging. Je laat juist toe, maakt er contact mee, in plaats van je er van af te keren of het snel te willen vermijden. Dit doe je vanuit een basishouding waarin mildheid, acceptatie, openheid en niet-oordelen centraal staan. Vanuit deze basishouding oefen je om de dingen los te laten, om niet te blijven 'hangen' en je in beslag te laten nemen door je problemen, maar je vrijer te bewegen in de natuurlijke gang van het leven.

Dit gaat niet vanzelf! Er is geduld en doorzettingsvermogen voor nodig. In de mindfulnesstraining wordt een solide basis gelegd en krijg je oefeningen aangereikt met behulp van ademhaling, inzichtmeditatie, yoga, lichaamsgewaarwording, cognitieve en oplossingsgerichte technieken. Het echte oefenen doe je thuis zelf. Je richt je aandacht op wat zich op dat moment afspeelt – bijvoorbeeld tijdens het werk, het koken, spelen met je kind, een gesprek of een vrijpartij.

Wat levert het op?

In de mindfulness-training streven we niet naar verandering, maar toch vinden er veranderingen plaats, waarbij je meer verbinding kunt gaan voelen, meer levendigheid en voldoening in elk moment en je vermindert stress, piekeren, angst en zelfs pijn.
De meeste mensen noemen als effect van de mindfulness-training:

  • afname van klachten
  • een verbetering van de kwaliteit van leven
  • beter kunnen ontspannen
  • meer energie
  • beter kunnen concentreren
  • meer zelfvertrouwen
  • het herkennen van, en anders omgaan, met ondermijnende gedachten of patronen
  • beter eigen grenzen kunnen aangeven
  • effectiever kunnen omgaan met stressvolle situaties

 

Gang van zaken

We starten 4 maal per jaar met de mindfulnesstraining. Deze wordt gegeven door een gecertificeerde, ervaren mindfulnesstrainer, op donderdagavonden van 20.00 – 21.30 uur. http://www.praktijkvoormindfulnessutrecht.nl
De locatie is een prettige yoga ruimte in het centrum van Utrecht.

Je bent van harte welkom meer informatie aan te vragen of je aan te melden. (zie contactgegevens)

 

Contact

Inge de Boer & partners
Coachhuis
Oorsprongpark 7
3581ET Utrecht
Tel.: 06 28 656 383
E-mail: inge@ideboer-partners.nl

Kwalificaties